17 oC / 6 oC(koponyeg.hu)
gyengén felhős (várható)
2017. Március 24. Gábor, Karina

Március 15.

Menü

Múzeumi blog
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Zenekör

  Szórakozóhelyek
   
   
     Panoráma
   
    Kultúra  -  2017. 02. 04. 18:48  -  www.szekesfehervar.hu
  Felavatták Csoóri Sándor domborművét Gárdonyban
    
  Csoóri Sándor portréja is felkerült a Fejér megyei irodalmi emlékfalra. Zámoly szülötte a tavaly szeptemberben elhunyt kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró domborművét Kontur András szobrászművész készítette, melynek avatásán Csoóri Sándor özvegye, Balogh Júlia is részt vett. A domborművet azon az ünnepségen avatták, amelyet a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány szervezett a költő születésének 87. évfordulója alkalmából.

  Kontur András szobrászművész (b), a dombormű alkotója és Balogh Júlia, Csoóri Sándor özvegye, a Csoóri-dombormű avatásán, kétszeres Kossuth-díjas költő, író születésének évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a Gárdonyi Géza Emlékháznál 2017. február 4-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
  Őt kihagyva nem lehet hitelesen megírni az elmúlt száz év történetét, a Kárpát-medence magyarjainak sorsát" - mondta avatóbeszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki felhívta a figyelmet az eltávozó nagy alkotók hagyatékának megőrzésére is. „Egy olyan költő, egy olyan közéleti ember, akinek mindig a magyar közösség ügye volt az első. Mondhatnám, ha már definíció kell, hogy lényegileg volt magyar, lényegileg élt a magyar emberekért, sokáig azt mondtuk, amikor kérdeztük: hogy vagy Sándor, úgy ahogy a nemzet. Ezt kevesen mondhatják el szerénységgel, ő szerényen ezt mondta magáról és valóban így volt és nagyon sok minden múlik azon, hogy sikerül ezt az örökséget magunkévá tenni, a nemzetünk jövője szempontjából."

  Csoóri Sándor immár a 23. alkotó, aki nemcsak a kötetben kapott helyet, hanem domborműve is felkerült a Fejér megyei irodalmi emlékfalra Agárdpusztán, a Gárdonyi Géza Emlékháznál. L. Simon László országgyűlési képviselő és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leplezte le a kétszeres Kossuth-díjas költő, író domborművét.
  Kontur András domborművének leleplezését követően L. Simon László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: büszkék arra, hogy a Fejér megyeiek elsőként állítottak emléket Csoóri Sándornak. Reményét fejezte ki, hogy sok követőjük lesz a jövőben. Az általa szerkesztett, az irodalmi emlékfalon szereplő alkotók műveit bemutató olvasókönyv második, bővített kiadásával kapcsolatban elmondta: Csoóri Sándor négy költeménye került bele a kiadványba, többségében a szülőfölddel, a hazatérés gondolatával foglalkozó alkotások.