17 oC / 6 oC(koponyeg.hu)
gyengén felhős (várható)
2017. Március 24. Gábor, Karina

Március 15.

Menü

Múzeumi blog
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Zenekör

  Szórakozóhelyek
   
   
     Panoráma
   
    Kultúra  -  2017. 02. 14. 12:42  -  www.szekesfehervar.hu
  Fehérváron is várják a jelentkezőket a Wass Albert maratonra
    
  Február 17-én pénteken este 18 órától újra megrendezik a Wass Albert-maratont Fehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A maratonhoz idén is a világ számos pontján csatlakoznak a Kárpát-medencétől Ausztráliáig. A rendezvény alapvető célja, hogy egyre több emberhez eljuttassák az évtizedekig elhallgatott, ma már egyre népszerűbb erdélyi magyar író és költő értékközvetítő gondolatait.
  A 25 órásra tervezett maratoni felolvasásba bárki bekapcsolódhat, különösen számítanak iskolák, diákok jelentkezésére. A Wass Albert-maraton megrendezésének ötlete egy debreceni fiatalembertől származik. 2003-ban határozta el, hogy egyszerre több helyszínen szervezzenek 24 órás felolvasást az erdélyi magyar irodalom egyik legjelesebb alakjának műveiből. A nemes kezdeményezés futótűzként terjedt a világ magyar közösségeiben, az olvasók ezreit mozgósító szépirodalmi ünnephez 2012-ben 44, 2013-ban 41, míg 2014-ben összesen 48 helyszín csatlakozott.
   Eddig számos magánszemély, olvasói kör és iskola jelezte részvételi szándékát. A felolvasásra bárki jelentkezhet a +36 30 643 7605-ös telefonszámon, az onfentartas@gmail.com e-mail címen, vagy személyesen a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.
  A fehérvári rendezvény részleteiről szólva Jakubek Tibor főszervező elmondta, hogy a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba február 17-én, pénteken 18.00 órára várják az érdeklődőket. A programsorozat az épület udvarán megemlékezéssel, koszorúzással kezdődik, melynek keretében Vassné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója mond köszöntőt, és nyitja meg a maratont.
   
  Ezután a Szent Korona Galériában kezdődik a „nagy felolvasás”, melyet hagyományosan Kozáry Ferenc színművész kezd el. 18.45 órától esti mese következik Wass Albert műveiből a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Sárkeresztúri Általános Iskola tanulóinak közreműködésével. Az éjszakába nyúló felolvasáshoz bárki csatlakozhat a helyszínen felajánlott könyvvel, vagy saját, kedvenc idézetével. Egy-egy vendégtől 15-20 perces közreműködést kérnek, de vannak olyan jelentkezők, akik 40-60 perces felolvasással készülnek.
   
  Február 18-án, szombaton 8.00-09.00 óra között Balajthy Ferenc költő diákmatinét tart Wass Albert személyének és verseinek bemutatásával a Szent Imre Iskolaház diákjainak. 9.00 órától középiskolások, 10.00 órától Bakonyi Kovács István József Attila-díjas irodalmár, majd újra a jelentkezők olvasnak fel. 18.00 órakor megzenésített verses blokk következik, végül 18.30 órakor az Ars Musica Vegyeskar műsorával és a székely Himnusszal zárul a programsorozat.