17 oC / 6 oC(koponyeg.hu)
gyengén felhős (várható)
2017. Március 24. Gábor, Karina

Március 15.

Menü

Múzeumi blog
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Zenekör

  Szórakozóhelyek
   
   
     Panoráma
   
    Kultúra  -  2017. 02. 14. 16:25  -  www.szekesfehervar.hu
  Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait
    
  A hosszú, hideg tél elűzésében segítenek azok a mohácsi busók, akik február 18-án, szombaton rendhagyó módon Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait: a Kolompos busócsoport délelőtt a Jancsárkertben, délután pedig a belvárosban tart zenés-táncos télűzést a Poklade Zenekar közreműködésével.
  Sokan unják már a mostani hosszú telet, és várják a tavaszt. A busók sem bírják ki a farsang farkáig: Fehérvárra legalábbis már két héttel húshagyókedd előtt megérkeznek, hogy látványos táncaikkal segítsenek elűzni városunkból a telet. A mohácsi Kolompos busócsoport nyolc tagja február 18-án, szombaton érkezik Fehérvárra, az ugyancsak mohácsi Poklade Zenekar kíséretében, hogy nálunk is bemutassák a busójárás szokásait. A borzas busóbundákat és faragott álarcokat viselő fiatalok jellegzetes kellékeikkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot 10-12 óra között a Jancsárkert termelői piacon, ahol az ő közreműködésükkel tartják a IV. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál beharangozóját is. A szervezők tervei szerint közös táncukba bevonják a vásárlókat, nézelődőket is, de senki ne ijedjen meg: kormozás nem lesz.
  A busók és a zenészek ezután, 13 órától az Alba Plaza előtti téren folytatják a télűzést hagyományos páros- és körtáncaikkal, amelyeket kifejezetten a busójáráson adnak elő: mohácsi nagykolót, farbarica körtáncot és todorét láthatnak tőlük a fehérváriak. A látványos és hangos busójárás a Liszt Ferenc utcán folytatódik: a busók előbb az Országalmánál, majd a Fő utcán, a Szent István Király Múzeum előtt táncolnak. A továbbiakban 14 órától a busók közreműködésével ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Csók István Képtár A DÖNTÉS című kiállításában, Párkányi Raab Péter szobrászművész, fotóművész és Tóth Norbert kurátor társaságában. A busókkal itt közös fotókat is készíthetnek a látogatók.
   
  A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló népszokás. A Kolompos csoport 2005-ben alakult néhány elszánt busó közreműködésével. A kezdetben mindössze 5 fős csapat mára 35 tagú, fiatalokból álló társasággá bővült, ahol a busók mellett egyre több sokac lány is színesíti az összképet. A csoport nevét a télűzés egyik fontos kellékéről, a kolompról kapta, ami minden méretben és mennyiségben fellelhető a csoport tagjain, eszközein. A maszkosok közül egyre többen maguk faragják álarcaikat, készítik kellékeiket, a kolompot, kereplőt és a buzogányt. A program egyaránt jó lehetőség azoknak, akik nem tehetik meg, hogy elutazzanak Mohácsra, és azoknak is, akik ezzel szeretnének bemelegíteni a hagyományos farsangfarki programra.