17 oC / 6 oC(koponyeg.hu)
gyengén felhős (várható)
2017. Március 24. Gábor, Karina

Március 15.

Menü

Múzeumi blog
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Zenekör

  Szórakozóhelyek
   
   
     Panoráma
   
    Kultúra  -  2017. 02. 14. 20:33  -  Gáspár Péter, fotó: Bácskai Gergely
  Világpolitikai kitekintést nyújtott az Öreghegyi Disputa Dr. Lukácsy Józseffel
    
  A fehérvári kultúra kincsei helyett ezúttal tágabb környezetünk, a változó világ, a migráció, az értéksemleges ellenkultúra, valamint az amerikai és nyugat-európai politika került terítékre az Öreghegyi Disputa rendezvényén. Az Öreghegyi Közösségi Házban Dr. Lukácsy József közíró, a Vörösmarty Társaság alelnöke volt Bobory Zoltán vendége.
  Az est folyamán olyan érdekes témákat járt körül a disputa Dr. Lukácsy Józsefnek köszönhetően, mint hogy milyen okok vezettek el az amerikai elnökválasztás eredményéhez, hogyan néz ki ma a világhatalmi ambícióit visszaszerző Oroszország, vagy, hogy mi vezetett el Nyugat-Európa történelmi pártjainak pozícióvesztéséhez. Dr. Lukácsy József érdekes definícióval szolgált arra vonatkozóan is, hogy mit jelent ma az „értéksemleges világ”, vagy „ellenkultúra”, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, ami ma a világban zajlik.
  Dr. Lukácsy József szerint az „értéksemleges világ” egyik része egy olyan teoretikum gyakorlatba fektetve, ami magatartásformákat, attitűdöt, viszonyulást szabályoz és ehhez ad egyfajta „ideológiát” is a hagyományos kultúra értékeit szükségtelennek nyilvánítva. „Ez a mentalitás, vagy ellenkultúra a joggal operál és egyik tulajdonsága az, hogy az egyéniséget felszabadítja a kötöttségek alól, de ezek a "kötöttségek" igazából a konszolidált, mindenkor érvényes magatartási formákat jelentik, amelyeket a régi közösségi kultúra hozott létre. Ezek szabályozták a romboló ösztönöket és az energiákat az alkotó munka, az összetartó közösség és a szerető család felé irányították.” – fogalmazott Dr. Lukácsy József, aki szerint az ellenkultúra a jog eszközével támadja az identitásokat, legyen az nemi, vagy nemzeti identitás. Jelszava, hogy „szabadítsd fel önmagad” és a megtartó családi és társadalmi közösség helyett a bármelyik pillanatban felbontható pillanatnyi szövetségeket idealizálja, végeredményben pedig elveszi az ember belső autonómiáját.
  Az Öreghegyi Disputa vendége tágabb kitekintést is nyújtott a résztvevőknek a világban zajló eseményekről. Szólt arról, hogy a nyugat európai polgárság jelentős része érezte úgy az elmúlt években, hogy nem foglalkoznak velük a hatalmon levő pártok és szembefordultak történelmi pártjaikkal - a szociáldemokrata és kereszténydemokrata pártokkal - és olyan új politikai közösségek születtek, mint a francia Nemzeti Front, vagy a holland Szabadságpárt.
  Dr. Lukácsy József szólt a jelenlegi amerikai helyzetről is, idézve Trump választási beszédét, aki azt mondta, visszaveszi a hatalmat Washingtontól és átadja az amerikai polgároknak, hogy egységben cselekedve városokat, utakat, hidakat építsenek amerikai munkaerővel. Ezzel ráérzett a többség akaratára, akik a politikailag korrekt beszéd helyett biztonságra, élhető életre és szerető családra vágynak.