17 oC / 6 oC(koponyeg.hu)
gyengén felhős (várható)
2017. Március 24. Gábor, Karina

Március 15.

Menü

Múzeumi blog
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Zenekör

  Szórakozóhelyek
   
   
     Panoráma
   
    Kultúra  -  2017. 03. 06. 20:24  -  www.szekesfehervar.hu, fotó: Simon Erika A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
  Örvendjen az egész világ! - megnyílt a Kodály emlékév székesfehérvári programsorozata
    
   Emlékkiállítással és ünnepi koncerttel vette kezdetét a fehérvári Kodály-emlékév. A Vörösmarty Színház galériáján a 135 évvel ezelőtt született nagy magyar zeneszerző városunkhoz való kötődésének dokumentumaiból nyílt tárlat, míg a színpadon műveiből összeállított hangversennyel emlékeztek rá. Az esten közreműködött valamennyi székesfehérvári kórus, valamint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Tilinkó Együttes.
  "Megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ!” - ezzel a mottóval nyílt meg Kodály Zoltán emlékkiállítása a Vörösmarty Színházban, amivel kezdetét vette a Kodály-emlékév székesfehérvári ünnepségsorozata. A galérián kiállított tárgyak mindegyike a Kodály városunkkal való több évtizedes kapcsolatáról tanúskodik. A tárlat a Szent István Király Múzeum és a „Zenei nevelésért alapítvány” jóvoltából valósulhatott meg. A kiállított tárgyak között láthatóak fotók, iratok, levelek és természetes számos kotta is.
  A megnyitóra Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. "Székesfehérvár Önkormányzata elkötelezett mindazon szellemiség mentén, aminek alapjait Kodály teremtette meg, hogy egészen kicsi korunktól kezdve tanuljunk énekelni, zenélni, ismerjük meg a magyar nép énekeit. Ezt az elkötelezettségünket fejezzük ki azzal is, hogy ezt az évet Kodály emlékévvé nyilvánítottuk városunkban is. Ez az elkötelezettség nem valamiféle protokolláris szándék, hanem a város kezdeményezéséből, összefogásából ered." - hangsúlyozta Székesfehérvár alpolgármestere a megnyitón. Brájer Éva köszönetet mondott azoknak, akik hivatástudattal rendelkeznek és hisznek az ének-zene tanulás fontosságában akár iskolaigazgatóként, kórusvezetőként, vagy tanárként. "Ebből a szeretetből születhetett meg az elkövetkező hónapokon átívelő fehérvári Kodály programsorozat." - tette hozzá Brájer Éva.
  A kiállítást a Magyar Kodály Társaság társelnöke, Hartyányi Judit nyitotta meg. "Emlékezünk, ünnepelünk és köszönetet mondunk most, kiállítva és megmutatva kedves emlékeinket. Köszönet a zeneszerzőnek gazdag életművéért, amelynek darabjai a mai napig életünk megbecsült részét képezik. A népzenekutatónak, a világviszonylatban leggazdagabb népzenei anyag gyűjtéséért, amelyből szintén gazdagon részesülhettünk és köszönet a nevelőnek is zenepedagógiai elveiért, embernevelő filozófiájáért, amelynek köszönhetően éneklő, boldog közösségben éltük gyermekkorunkat." - fogalmazott Hartyányi Judit.
  A kiállítás megnyitóját követően a színház nagyszínpadán került sor a „Szép szavú múzsa” ünnepi estre. A hangversenyre megjelenteket Szabó Balázs zenetörténész köszöntötte. A műsorban Kodály Zoltán művei csendültek fel, valamint olyan népdalcsokrok, melyek az ő gyűjtéséből valók. Az esten közreműködött valamennyi székesfehérvári kórus és énekkar, felnőttek és gyerekek egyaránt, valamint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Tilinkó Együttes illetve az Alba Regia Táncegyüttes táncosai.
  A gála zárásaként az összes kórus közösen énekelte el a zeneszerző Psalmus Hungaricus oratórikus művét, melynek során Szerekován János énekelte a tenorszólót, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kíséretében, Drahos Béla vezényletével.