17 oC / 6 oC(koponyeg.hu)
gyengén felhős (várható)
2017. Március 24. Gábor, Karina

Március 15.

Menü

Múzeumi blog
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Zenekör

  Szórakozóhelyek
   
   
     Panoráma
   
    Közélet  -  2017. 03. 16. 08:18  -  Fehérvár közéleti hetilap
  Jövő héttől gyűjtik a zöldhulladékot Székesfehérváron
    
  Jövő héttől gyűjtik a zöldhulladékot a városban, a szelektíven összeszedett füvet, gallyat a Depónia Nonprofit Kft. ingyenesen szállítja el, de csak akkor, ha megfelelő zsákban van, jelöléssel van ellátva.  A matricából minden székesfehérvári háztartás harminc darabot kapott ingyenesen. Akinek többre van szüksége, vásárolhat még, vagy felhasználhatja a tavaly megvett matricákat is. 
  "A zöldhulladék elvitelének ugyanis szabályai vannak, amit a lakosságnak be kell tartani. Amit kérünk, hogy az általunk kiküldött zöldhulladékos matricákat ragasszák a zsákokra vagy kötegekre, és ezeket helyezzék ki úgy, hogy az a forgalmat ne zavarja." – fogalmaz Czentár Ottó, a Depónia Nonprofit Kft. szolgáltatási osztályvezetője.
    A komposztálás szabályai: öt centinél kisebb méretűre vágott alapanyagok, megfelelő oxigénellátás, optimális nedvességtartalom, megfelelő tápanyagtartalom (C/N arány), minél többféle alapanyag, komposzthalom 6-8 hetente történő átforgatása, összekeverése.
  A matricából minden székesfehérvári háztartás harminc darabot kapott ingyenesen. Akinek többre van szüksége, vásárolhat még, vagy felhasználhatja a tavaly megvett matricákat is. A jelölést vagy egy áttetsző százhúsz literes zsákra, vagy egy ötvenszer hetven centiméteres gallykötegre lehet felragasztani. Az ettől eltérő módon kihelyezett zöldhulladékot a cég nem szállítja el.
   Mi kerülhet a komposztálóba? A konyhából származó gyümölcs, zöldség, tojáshéj, elszáradt virágok, szobanövények hervadt levelei, kis mennyiségben, feldarabolva gyapjú, pamut, lenvászon, levágott fű a kertből, gyomok, gallyak, elszáradt, de nem beteg növényi részek.
  Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez a gyűjtési program igen népszerű Székesfehérváron. Az egyes ciklusokban több száz tonna zöldhulladék gyűlik össze. A növényi eredetű hulladék szelektálásának célja a természetes anyag hasznosítása, a lerakó terhelésének csökkentése. A lakosság által termelt hulladék egy része ugyanis komposztálható szerves anyag, amiből mesterséges humusz állítható elő. Ez a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz. A Depónia ezért a Csala–Pénzverő-völgyi telephelyén korszerű technológiával komposztálást végez, és az így előállított tápanyagot ömlesztett, zsákos formában értékesíti.
   
  A városban idén is március közepétől december 15-ig kéthetente, minden páros héten szállítják el a zöldhulladékot. Az első gyűjtési nap március 21-én lesz.